Capítol 1

Propostes literàries

Capítol 2

Propostes culturals

Capítol 3

Amb les mans

Capítol 4

ODS

Castellano

La madre de Frankenstein
Almudena Grandes

Més informació

Finals dels anys 50 a Espanya; al sud de Madrid, a Ciempozuelos, 1 manicomi femení regentat per les monges del Sagrat Cor de Jesús. Allà viu reclosa una interna esquizofrènica, Aurora Rodrígez Carballeira, un personatge estrafolari que aconsegueix sorprendre a les monges, a les internes i a les senyores de la neteja quan toca el piano. Una de les assistentes, Maria, una jove a qui la senyora Aurora ha ensenyat a llegir, li té absoluta lleialtat per tot el que ha après amb ella.

L’últim vaixell
Domingo Villar

Més informació

Un nou cas per a l’inspector Caldas, per primera vegada en català.

La filla del doctor Andrade viu en una casa pintada de blau, en un indret on les platges d’aigües tranquil·les contrasten amb el bullici que hi ha a l’altra riba. Allà les mariscadores remenen la sorra, els mariners llancen les xarxes a l’aigua i els que van a treballar esperen el vaixell que els durà a l’altra riba de la ria de Vigo.

Un matí de tardor, mentre la costa gallega es recupera dels estralls d’un temporal, l’inspector Caldas rep la visita d’un home alarmat per l’absència de la seva filla, que no es va presentar al dinar familiar del cap de setmana ni a impartir la classe de ceràmica que fa a l’Escola d’Arts i Oficis.

I tot i que res no sembla alterat a la casa ni en el dia a dia de Mónica Andrade, Leo Caldas aviat comprovarà que, a la vida, com a la mar, la més tranquil·la de les superfícies pot amagar un fons fosc ple de corrents devastadors.

Universitat per a assassins
Petros Márkaris

Més informació

Un assassinat desconcertant. Polítics procedents del món universitari. Kostas Jaritos pren el comandament.

Després d’unes vacances ben entretingudes a l’Epir, la regió del nord de Grècia d’on el matrimoni Kharitos és originari, el comissari torna a la rutina i es troba tota una sorpresa: el director Guikas es jubila. De moment la plaça quedarà vacant, i el ja exdirector proposa al ministre de l’Interior que sigui Kostas qui ocupi el càrrec de manera interina, amb l’esperança secreta que, si sap jugar bé les cartes, Kostas Kharitos acabarà sent l’escollit. Però tot es complica quan troben mort al seu pis un ministre, antic professor universitari de Dret; pel que sembla, ha ingerit un pastís enverinat que li va lliurar un desconegut. El ministre tenia moltes virtuts, però també debilitats, com ara la passió pels dolços. I les investigacions sembla que condueixen al món universitari, més que al polític. Kostas Kharitos haurà de resoldre aquest cas, amb totes les complicacions que se’n deriven, si vol convertir-se en el «Cap».

Laberinto griego
Philip Kerr

Més informació

1957. El destí ha portat Bernie Gunther a treballar en una companyia d’assegurances de Munic, on fa el que millor sap: investigar. Des d’allà, el destinen a Atenes per comprovar una reclamació per un vaixell enfonsat, propietat d’un ciutadà alemany. Quan descobreix que l’embarcació va pertànyer a un jueu que va ser deportat a Auschwitz, a Gunther ja no li cap dubte que el naufragi no va ser un accident. El fantasma del nazisme i la Segona Guerra Mundial tornen a creuar-se en el seu camí.

Tothom et recordarà
Andreu Martín

Més informació

Tan sols uns mesos després de l’atemptat gihadista de les Rambles, i quan falten pocs dies per a la celebració d’unes eleccions on està en joc la unitat del país, apareix, al port de Barcelona, entre blocs de formigó i un mar fosc esvalotat, el cos sense vida de l’inspector de la Policia Nacional Santiago Ortuño. Unes quantes setmanes enrere, Ortuño, un inspector que va de mal borràs, relegat a la Brigada d’Estrangeria, havia rebut la visita a comissaria de la fascinant vocalista Leire Alfaro—de sobrenom Dorothy Gale—amb l’objectiu de sol·licitar un permís de residència per a Abduh Fayad, un lampista marroquí que treballa en el perillós negoci dels germans Xaddad i amb qui ella manté una relació. A l’instant, Ortuño caurà sota l’encís de Leire i, amb l’afany per conquerir-la, es ficarà pel mig d’una investigació antiterrorista essencial que duen a terme els Mossos d’Esquadra al barri del Raval, amb el punt de mira posat a la botiga dels Xaddad. 

La noche fenomenal
Javier Pérez Andújar

Més informació

L’equip d’un programa de televisió dedicat als fenòmens paranormals descobreix que uns fets anòmals, fins llavors mai registrats, es fan realitat a la mateixa Barcelona des de la qual emet. Al mateix temps, la ciutat és assotada sísmicament..

Bienvenidos a Welcome
Laura Fernández

Més informació

Benvinguts a Welcome, un món del futur, ple de centres comercials, barris residencials i grans estrelles, on la vida transcorre com en un plató de televisió. Però la realitat -una realitat, certament, xocant- és a punt d’interrompre’s en aquest món feliç. Un objecte volador no identificat acaba d’impactar contra un dels centres comercials de la ciutat i s’estima que hi ha milers de morts. Els principals mitjans locals es posen en marxa i competeixen per cobrir la notícia. Es tracta d’una campanya publicitària? Estan gravant una nova sitcom? L’alcalde s’enfronta a una revolta? Es tracta del retorn del llegendari escriptor desaparegut Rondy Rondy? Serà veritat que ha mort Pere Joan, l’actor de moda? I si és així, qui posarà fi a la cadena de suïcidis de les seves desolades fans? Es tracta de veritat d’un ovni pilotat per un extraterrestre pelut? Sigui com sigui, estàs a punt de descobrir-ho. 

 La biblioteca en llamas
Susan Orlean

Més informació

La història de qualsevol incendi és la història d’un oblit. Per això gairebé ningú recorda el que va passar el 29 d’abril de 1986. Aquell dia la Biblioteca Pública de Los Angeles va despertar consumida pel foc. Quatre-cents mil llibres es van convertir en cendres i altres set-cents mil van quedar irremeiablement danyats. Set hores van cremar les prestatgeries i les taules i els fitxers, però cap diari va cobrir la notícia perquè a l’altre costat del món, entre els boscos densos de la Unió Soviètica, passava el major accident nuclear fins a la data: Txernòbil. Qui voldria cremar una biblioteca? Per què? 

Nueve cuentos malvados
Margaret Atwood

Més informació

A la fi de Nueve cuentos malvados, Margaret Atwood adverteix que utilitzar la paraula «conte» per a una narració breu l’allunya de cert realisme social alhora que l’acosta al món del conte popular, els contes de fades i els contacontes d’abans. Atwood dibuixa sobre aquesta premisa el terreny d’exploració literària d’aquests nou contes en què apareixen vampirs, éssers posseïts i fantasmes barrejats amb personatges i situacions de la vida quotidiana. Així, una escriptora de literatura fantàstica que ha enviudat recentment sobreviu a una tempestuosa nit d’hivern guiada per la veu del seu difunt marit; una dona gran afligida per la síndrome de Charles Bonnet assumeix la presència de les criatures lil·liputenques que ha creat la seva imaginació, mentre un grup populista recentment fundat es congrega davant la residència de la tercera edat on viu per assaltar el recinte i calar-li foc; una dona amb una malformació congènita és presa per un vampir, i un estromatòlit amb 1900 milions d’anys d’antiguitat venja un delicte comès temps enrere.  

La sospecha de Sofía
Paloma Sánchez-Garnica

Més informació

ANY 1968. En una Europa dividida per un mur insalvable, dos homes i una dona busquen desesperadament el seu destí.

L’ anodina vida de Sofia i Daniel canvia radicalment quan ell rep una carta anònima en la qual li diuen que Sagrari, a qui venera, no és la seva veritable mare i que si vol conèixer la veritat del seu origen ha d’anar a París aquella mateixa nit. Intrigat, pregunta al seu pare per aquesta qüestió i ell li recomana que ho deixi passar, que no remogui el passat. No obstant això, hi ha preguntes que necessiten una resposta i aquesta recerca desencadenarà una successió de terribles esdeveniments i trobades inesperades de desenllaç infortunat que trastocaran la seva vida i la de la seva dona, Sofia, per sempre.

Insólitas: narradoras de los fantástico en Latinoamérica y España
vv.aa

Més informació

Diu el diccionari insòlit és allò rar, estrany, desacostumat. L’insòlit ens permet observar el món des de l’altre costat del mirall i deformar les imatges de la realitat per mostrar el seu veritable rostre. En aquesta antologia, l’insòlit és tot allò que resulta extraordinari. Tot allò que se surt del comú: l’inusual, fabulós o inexplicable. El que aspira a anar més enllà de la realitat. Però potser el veritablement insòlit és que no s’hagués publicat abans cap antologia de gènere fantàstic escrita per dones a Llatinoamèrica i Espanya. I era necessari. Important. Per això vam reunir a gairebé una trentena d’autores de al menys dos terços dels països hispanoparlants, de diferents generacions i temàtiques, amb la representació dels seus millors relats. Insòlites seran les lectures que s’amaguen entre aquestes pàgines.

Jennifer Morgue
Charles Stross

Més informació

Quan un despietat magnat de programari es proposa recuperar del fons de l’oceà un antic artefacte -conegut amb el nom en clau de «Jennifer Morgue» -, Bob Howard, geek i hacker demonològic, haurà de posar-se malgrat seu en un esmòquing i infiltrar-se al iot del dolent abans que l’operació atregui la ira d’una antiga raça submarina. 

Tres mil años de guerra y paz
Jonathan Holslag

Més informació

Per què els humans han somiat sempre amb la pau però rarament l’han aconseguit? En els últims tres mil·lennis la Xina ha passat onze segles en guerra; l’Imperi romà va passar a almenys la meitat de la seva existència en guerra contínua; des de 1776, els EUA han passat més de cent anys en diferents conflictes. En una era de creixents tensions geopolítiques, tres mil anys d’història ens mostra com hem arribat fins aquí i per què no podem donar la pau per sentada. Des de l’edat de ferro fins a l’actualitat Holslag investiga les diferents causes dels conflictes entre imperis, nacions i pobles i els intents per evitar-los.

Las mamás belgas
Sven Tuytens

Més informació

1 de maig de 1937, un grup de voluntàries procedents de l’Europa de l’Est es fa un retrat a Barcelona -en portada- abans de sortir amb destinació a un hospital de guerra a Ontinyent. A totes els uneix la mateixa causa: combatre el feixisme a la guerra d’Espanya.

La troballa d’aquesta fotografia és el punt de partida de la investigació de Sven Tuytens, corresponsal belga a Espanya, que ha reconstruït la vida d’aquestes brigadistes buscant les seves empremtes.

“Les mares belgues” va ser el nom afectuós que els van donar els ferits de guerra. Algunes d’aquestes infermeres van lluitar en la resistència armada durant la II Guerra Mundial i unes altres van ser assassinades en camps de concentració per la seva solidaritat, sacrifici i entrega.

Aquest llibre rescata la seva història de la indiferència i l’oblit.

Terra Alta
Javier Cercas

Més informació

Un crim terrible sacseja la tranquil·la comarca de la Terra Alta: els propietaris de la seva empresa més gran, Gràfiques Adell, apareixen assassinats després d’haver estat sotmesos a tortures terribles. Del cas se n’encarrega Melcior Marín, un jove policia i lector voraç arribat de Barcelona quatre anys enrere, amb un passat fosc a l’esquena que l’ha convertit en una llegenda al cos i que creu haver enterrat sota una vida feliç com a marit de la bibliotecària del poble i pare d’una nena anomenada Cosette, igual que la filla de Jean Valjean, el protagonista de la seva novel·la preferida: Els miserables.

Strawberry Moon. La filla de la lluna
Laia López

Més informació

La Diana és una sirena filla de la Lluna que quan fa divuit anys decideix sortir a la superfície per viure com els humans. Al campus universitari coincideix amb l’Edlyn, en Mako, l’Illa i en Lluc, altres éssers com ella. Sota les aigües de la llacuna, la Diana sempre havia estat sola, però ara té grans amics amb qui compartir el dia a dia. A més, hi ha l’Eiden, un humà molt simpàtic a qui té moltes ganes de conèixer més a fons… No obstant això, la seva amistat amb ell podria fer perillar la vida de totes les sirenes i els tritons del planeta.

Mentrestant, al campus estan passant coses d’allò més estranyes. Desapareixen alumnes, i l’Illa sospita que al darrere hi ha els merrows, una altra espècie de sirenes capaces d’arrabassar les ànimes dels humans. Però fa molts anys que els merrows respecten el pacte de pau establert pel consell de la llacuna; per què l’haurien de trencar justament ara?

Tinc un volcà
Miriam Tirado Torras

Més informació

L’Alba no ho sabia, però a dins hi té un volcà, més o menys entre el melic i les costelles. De vegades, el volcà s’encén i explota. Llavors el foc ho crema tot i l’Alba pateix i s’espanta, tot alhora. Però una nit una fada menuda li explica a cau d’orella què pot fer quan s’enrabia, i aquell truc li farà descobrir sensacions inesperades.

Gigantosaurio
Jonny Duddle

Més informació

En una selva enorme habitada pels herbívors quatre petits dinosaures jugaven a seguir rastres. Les mares dinosaure els solien advertir: «Aneu amb compte … doncs el GIGANTOSAURE és FEROTGE i DESPIETAT. ¡STOMP fa quan camina! I CRUNCH quan devora! En un tres i no res us convertirà en el seu BANQUET! ».

Cuentos para niños y niñas que quieren salvar el mundo
Carola Benedetto

Més informació

16 vides extraordinàries de persones que lluiten cada dia per salvar el medi ambient. 16 històries per als petits herois que salvaran el nostre planeta. Som l’última generació que pot canviar el món!

Mai no s’és massa jove per salvar el món. Aquest és el missatge que transmeten els 16 contes d’aquest llibre. 16 vides extraordinàries de persones que lluiten cada dia per salvar el medi ambient. 16 històries per als petits herois que salvaran el nostre planeta.

De Leonardo di Caprio a Emma Watson, passant per descomptat per Greta Thunberg o Pierre Rabhi (considerat com el Gandhi de l’ecologia), el llibre explica setze històries exemplars de persones que lluiten pel medi ambient i, per tant, per salvar el planeta.

Pioneras
Espido Freire

Més informació

Aquest llibre parla de dones que van ser les primeres a trencar un límit. Les que van viure en el segle XIX van buscar, sobretot, accedir al coneixement, que els permetessin estudiar i treballar en el que desitjaven. Les de principis de segle XX van tenir com a objectiu el vot i els drets femenins. I la resta, cadascuna a la seva manera, van demostrar un talent i un atreviment únic.

Algunes d’aquestes pioneres són molt conegudes, a d’altres les recorden només a la seva terra origen, i d’altres han caigut en l’oblit, costa de creure que en el seu moment una cosa tan quotidiana com ser mèdica, alcaldessa o cartera representés un escàndol per a la societat. Llegir les seves històries suposa aprendre de la història i dels seus errors i encerts.

Les nostres nenes aconseguiran noves conquestes en aspectes que a hores d’ara ni tan sols podem imaginar. I ho faran amb més facilitat si coneixen les històries dels que ho van aconseguir abans que elles, i si els acompanya la confiança, el suport i la certesa que podran ser el que vulguin, trobar el que busquen, arribar fins on vulguin.

Un cocodril sota el llit
Mariasun Landa

Més informació

El dia que l’oficinista J.J. descobreix que hi ha un cocodril sota el seu llit, comprèn que té un greu problema. El metge li diagnostica cocodrilitis com si fos el més normal del món. Es pot parlar de soledat i incomunicació des d’un punt de vista humorístic? Mariasun Landa ho ha fa en aquesta novel·la, la versió euskera de la qual va obtenir el Premi Nacional de Literatura Infantil i Juvenil 

El conill i la moro
Kate Hoefler / Sarah Jacoby

Més informació

El nostre conill vivia en un camp de blat molt tranquil, i no se n’havia mogut mai –ni un sol cop–, tot i que cada nit somiava que ho feia.

El gos, en canvi, s’havia passat mitja vida recorrent el país en moto. Li agradava moltíssim parlar amb el conill i explicar-li històries sobre els llocs on s’havia sentit més viu.

Però un mal dia el gos se’n va anar, i no va poder explicar més històries al conill.

Manos de primavera
Federico García Lorca y Aitor Saraiba

Més informació

La veu de Lorca il·lustrada per la mà poètica d’Aitor Saraiba.

La lluna, l’aigua, la terra, les imatges lorquianes caminen de la mà de les poètiques il·lustracions d’Aitor Saraiba. Una defensa de les veus úniques i les imatges indestructibles. Un llibre, sí, un cant a la llibertat i a l’art.

La cançó del cucut
Frances Hardinge

Més informació

Quan la Triss es desperta després d’un accident, sap que li ha passat alguna cosa estranya i terrible. Té una fam voraç i insaciable, es desperta sovint amb els cabells tots plens de fulles i la seva germana li té por. I quan ja no pot més i es posa a plorar, les llàgrimes són com teranyines… Intenta recordar què li va passar, però sembla que algú li hagi arrencat els records. El que succeeix és més terrible del que s’imagina i la portarà a embarcar-se en un viatge on coneixerà un enigmàtic arquitecte amb foscos designis per a la seva família.

Cinco minutos más
Marta Altés

Més informació

«El temps, quina cosa més curiosa. El pare sempre en parla. Però rec que jo sé més coses del temps que ell…».

Els nens tenen un concepte del temps molt diferent del dels grans. Per a ells el temps no existeix. Només existeix gaudir. Però els adults, sempre amb mil coses a fer, amb pressa per tot, mai no s’ocupen de gaudir el temps com ho fan els menuts. Mai no tenim temps per res: jugar, divertir-nos, compartir… viure!

Probablement aquest és el llibre més bonic de Marta Altés, una de les autores d’àlbum infantil amb més èxit internacional, traduïda a més de 25 idiomes. Els seus àlbums van camí d’esdevenir clàssics de la literatura infantil. Els temps ho dirà. Mentrestant, gaudiu-los!

Més iniciatives