Capítol 1

Propostes literàries

Capítol 2

Propostes culturals

Capítol 3

Amb les mans

Capítol 4

ODS

Castellano

Cara a cara con el planeta
Bruno Latour

Més informació

El canvi climàtic és part de la discussió pública, i la consciència ecològica s’expandeix com a consens social. No obstant això, encara estem presos d’una visió de la natura que no serveix per a pensar el nostre vincle amb ella: ni les mirades catastrofistes que anuncien l’apocalipsi ni la idealització que simplifica el món natural en concebre’l gairebé com una divinitat new age (o com un gegant autònom) poden captar la novetat d’un règim que ja és imprevisible.

 El decrecimiento explicado con sencillez
Carlos Taibo

Més informació

Però des de la perspectiva de decreixement, i a part de lluitar per sortir del capitalisme i de la desigualtat que imposa, hem de fer alguna cosa més: recuperar la vida social que hem anat perdent, desenvolupar formes d’oci creatiu, distribuir la feina, reduir la mida de moltes de les infraestructures que avui fem servir, restaurar el vigor de la vida local i, en fi, apostar per la sobrietat i la senzillesa voluntàries.

Mejor sin plástico
Yurena González

Més informació

Vivim envoltats de plàstic, aliens a la seva toxicitat. L’utilitzem constantment en el nostre dia a dia: per emmagatzemar aliments, embotellar aigua, transportar les nostres compres, etc., sense tenir en compte el devastador impacte que té en la naturalesa.

Otro fin del mundo es posible, decían los compañeros
Jorge Riechmann

Més informació

Quines conseqüències socioeconòmiques comportarà el canvi climàtic? Podem preveure-les i anticipar-nos-hi? Estem preparats per canviar la nostra forma de vida i aconseguir que el planeta no es converteixi en un “forn”? Estem en una situació d’emergència climàtica que requereix mesures contundents.

Un hivern a Montana
Rick Bass

Més informació

A la vall del Yaak, Montana, viuen trenta persones. Un autèntic paradís salvatge. No obstant això, allí les cases manquen d’electricitat o telèfon, i el metge més pròxim està a un parell d’hores amb cotxe. En aquesta vall, disposar o no d’una destral en un determinat moment pot significar la diferència entre la vida i la mort.

Animales invisibles
Gabi Martínez

Més informació

Animals invisibles és un projecte sobre animals misteriosos, sigui per pertànyer a les llegendes dels diferents llocs, per estar presumptament extingits o per ser gairebé impossibles de localitzar. El llibre proposa una aventura literal en cadascuna de les seves presentacions, durant les quals se segueix el rastre d’un animal simbòlic en el territori explorat. A través de la relació que els habitants tenen amb aquest animal, de la seva forma de cuidar-lo, perseguir-lo recordar-lo, el públic descobrirà no només una geografia sinó també l’imaginari d’una societat. 

Fes una rosa amb materials reciclats

Amb unes quantes llaunes, unes pinzes de la roba, taps de suro o rotllos de paper higiènic els més petits poden fer roses i dracs de Sant Jordi ben originals.

Anar

#uneixtealverd, el nou any temàtic de Menarini España pel 2020

Dediquem aquest 2020 al medi ambient. A través de la Bùstia d’Idees s’han recollit i premiat suggeriments, idees i reptes per a l’any que comença, tots ells relacionats amb el medi ambient.

28 de gener – Dia mundial per a la reducció d’emissions de CO₂

El 28 de gener se celebra el Dia Mundial per a la Reducció de les Emissions de CO₂, també anomenat Dia Mundial de l’Acció enfront l’Escalfament Terrestre. L’ONU va designar aquest dia com una data clau de l’any per frenar les emissions i prendre decisions per tenir cura del nostre planeta.

14 de febrer – Dia mundial de l’energia per un ús racional i sostenible

El Dia Mundial de l’energia es va instituir l’any 1949 amb l’objectiu de promoure l’ús de fonts renovables i disminuir el de les energies basades en combustibles fòssils com el carbó i el petroli.

22 de març – Dia mundial de l’aigua

L’aigua és a l’epicentre del desenvolupament sostenible i és fonamental per al desenvolupament socioeconòmic, l’energia i la producció d’aliments, els ecosistemes saludables i per a la mateixa supervivència dels éssers humans.

Més iniciatives